ПРИБАЛТИКА | Print |  E-mailДЪЩЕРИТЕ НА БАЛТИЙСКО МОРЕ -ЛИТВА, ЛАТВИЯ, ЕСТОНИЯ, ФИНЛАНДИЯ

10 дни / 9 нощувки / 9 закуски

дати: 02-11 август 2019 г

Единственият маршрут, който включва Национален парк Курска коса, Национален парк Гауя и Национален парк Лахемаа!

Спокойна и балансирана програма с опитен ерудиран екскурзовод на български език по време на целия маршрут

ПО  МАРШРУТ: СДофия - Вилнюс - Тракай - Клайпеда - Национален парк Курска  коса - Двореца  Рундал - Рига - Юрмала - Национален парк Гауя - Сигулда - Замъка Турайда - Цесис Тарту - Национален парк Лахемаа ( именията Палмсе и Вихула) - Талин Хелзинки - София

Ден 1 - София / Вилнюс / туристическа обиколка на Вилнюс

Излитане от летище София в 06:30 часа с полет на А/К Lufthansa. Кацане на летище Франкфурт в 07:50 часа. Излитане от Франкфурт в 10:15 часа. Кацане на летището във Вилнюс в 13:15 часа е началото на туристическата обиколка на Вилнюс (ЮНЕСКО). Често наричат литовската столица "бароковото сърце на Прибалтика" и неслучайно - централната част на града се слави с може би най-впечатляващата концентрация на барокова архитектура в Северна Европа, а силуетите на куполи и камбанарии няма как да остават незабелязани. По време на 3-часовата ни туристическа програма ще видим:

• Катедралния площад, на който се издига катедралата на Вилнюс, символ на литовското християнство, описвана и като "кръстоска между гръцки храм и полски граждански театър";

• Президенския дворец, чиято сграда през 16 в е служила за резиденция на епископите на Вилнюс, а днес в нея се помещава канцеларията на президента (всеки ден в 18:00 часа можете да видите смяната на караула);

• Университета на Вилнюс - основан през 16 в., той е най-стария в Източна Европа;

• Площада на кметството; църквата Св.Св.Петър и Павел - шедьовър от 17 в. в бароков стил, с изключителен интериор, в който човек може да види около 2000 стуко фигури;

• Православната църква Св.Дух - църковен и манастирски комплекс от 16 в., единствената барокова

православна обител в Литва, наричена Тюркоазената църква;

• Готическата църква Св. Ана, оцеляла до днес в продължение на 500 години без никакви промени;

• Портата на зората (единствената оцеляла от съществуващите някога 9 порти, част от крепостните стени на града) - през 1671 г. кармелитските монаси от близката църква изградили параклис във вътрешността на портата, в която да се пазят някои от свещените образи на града, сред които и Мадоната от портата на зората; живописния квартал Ужупис, наричан вилнюския Монмартр - малък изолиран район на художници и хора на изкуството, чийто жители през 1997 г. го провъзгласили за Република Ужупис със свой собствен флаг, президент, конституция и даже армия от 12  човека. Настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 2 - Вилнюс/Тракай/Клайпеда

Закуска. Отпътуване за островния замък в град Тракай - архитектурно бижу, което се намира на един остров в езерото Галве. Някога замъкът е бил наричан "малкият Мариенбург". В Тракай има богато наследство от историята на Литва, като най-голяма атракция е едноименния замък, реставриран в архитектурен стил от 15 в. Днес крепостта се състои от две главни постройки -  една на острова и една на отсрещния му бряг. В тях се помещават интересни музейни експозиции. Тракай е един от центровете на Великото литовско княжество, поради което е имал голямо стратегическо значение. Строежът на замъка започва през 14 в. при управлението на княз Кейстутис. Златните години на Тракай продължават до края на 16 в., след което остава изцяло в сянката на Вилнюс. След разглеждане на замъка продължаваме към крайбрежния град Клайпеда, който крие чара на  старо пристанище в комбинация с модерен джаз град. Настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 3 - Клапейда /*целодневна екскурзия в Национален парк Курска коса

Закуска. Свободно време или *целодневна екскурзия до Национален парк Курска коса. Около Клайпеда е разположена интересна природна забележителност - знаменитата Курска коса (ЮНЕСКО), коята представлява почти 100-километрова уникална пясъчна ивица с високи дюни(някои достигат  от 35 до 60 м) и борови гори, която разделя соленото Балтийско море от сладководния Курски залив. Има много легенди как е възникнало това необикновено творение на природата. Ще чуете приказни истории за великани, рибари, хубавици, богини... Може да си направите снимка край скулптурата на богинята Юрате, да послушате трогателна легенда за любовта й с красивия рибар от сушата Кастисис, на когото показала подводния си кехлибарен дворец.

Любовта между богиня и простосмъртен силно разгневила върховния бог Перкунас. Той разрушил кехлибарения замък, убил младежа и приковал завинаги Юрате. Тя, разказват литовците, продължава да тъгува, а сълзите й се превръщат в скъпоценни кехлибарени капки, които и днес хората намират по брега. Най-големите щастливци откриват дори капки син кехлибар - изключително красив, много рядък и ценен, затова пък е знак за щастие в любовта и за късмет във всичко. Няма да подминем любопитното място, наречено хълма на вещиците - тази открита скулптурна галерия съдържа около 80 дървени знака, свързани с литовския фолклор и езически традиции. Крайната ни точка ще е рибарското селище Нида. Тук, пленен от романтичния пейзаж, немският писател Томас Ман избира това място за  своята лятна вила, която днес е превърната в културен център и негов музей. Връщане в Клайпеда. *Литовска вечеря в ресторант Fortu Dvaras. Нощувка.

Ден 4 - Клайпеда / Дворецът Рундал /Рига

Закуска. Отправяме се към двореца Рундал - едно от архитектурните чудеса на Латвия, представляващ интересен микс от барокова конструкция, обзаведена с рококо мебели. Дворецът датира от 18 в.  и е израз на аристократичен излишък. Мястото, на което се намира е закупено през 1735 г от любовника на императрица Анна - херцог Ернст Йохан фон Бирон, който го кръстил Ruhetal, което в превод от немски език означава долината на мира. Херцогът наел италианския архитект Растрели (архитект на Ермитажа в Санкт Петербург) да изгради лятната му резиденция, която се сътои от 138 стаи. Днес около 1/3 от двореца е отворена за посещение от туристи.Продължаваме към латвийската столица Рига, разположена на двата бряга на река Даугава, при вливането й в Балтийско море. Нощувка.

Ден 5 - Туристическа обиколка на Рига / *полудневна екскурзия до Юрмала

Закуска. Рига е  най-големият град в трите балтийски държави и е третият по големина град, разположен на Балтийско море след Санкт Петербург и Стокхолм. Старият град на Рига (ЮНЕСКО) е съхранен изцяло такъв, какъвто е бил през Средновековието. Градът е основан преди  повече от 800 години от немски заселници - търговци, мисионери и кръстоносци, като в периода на силен икономически напредък е бил част от Ханзейската лига. Ще се разходим по тесните павирани улички с малки магазинчета за висококачествени произведения на традиционни занаяти, ще видим средновековни готически базилики и катедрали, сградата на Операта, романтични исторически площади, както и квартала, където е концентрпиран най-големия брой сгради в стил Ар Нуво в Европа.

Една от забележителностите е Рижката катедрала, построена през 1211 г., за която се смята, че е най-голямата в района на Балтийско море. Тази историческа църква се е превърнала в икона на стария град Рига. В миналото е била разрушавана и построявана наново няколко пъти, което е причина днес тя да представлява композиция от различни стилове. Известният й орган е поставен през 1887 г., като по онова време той е бил най-големият орган в света, състоящ се  от 6 718 тръби.

Няма да подминем Рижкия замък (една от най-забележителните сгради сред контурите на стария град, където през вековете са се нанасяле най-различни управници, последният от които е латвийския президент), църквата "Св.Петър" с високата си 123 м кула, (в осровърхия й покрив се крие асансьор, който ви отвежда до 2 прекрасни наблюдателни площадки с панорама  към Рига), средновековните постройки "Тримата братя", най-старата от които датира от 15 в., статуята на Бременските музиканти - подарък на Рига от германския град Бремен през 1990 г., къщата на Черноглавите (своеобразен клуб на ергените търговци). Свободно време или *полудневна екскурзия до известния морски курорт Юрмала. Латвия има крайбрежна ивица дълга 500 км, което благоприятства развитието на морските й курорти. Най-големият от тях е Юрмала с плажна ивица дълга 33 км. За разлика от много други морски курорти, Юрмала не е натрапчиво застроен. Състои се от малки и по-големи дървени къщи, сгушени в ароматна борова гора, което гарантира уединение и спокойствие. Плитките му крайбрежни води го прави идеален за семейства с малки деца, а по-възрастните могат да се отдадат на спа процедури с над 150-годишни традиции. Красивите къщи в Юрмала са като вилно селище за заможните жители на Латвия, построени по всички правила на естетиката, украсени с елементи на архитектурния декор - стъклописи и ковано желязо. *Латвийска вечеря в ресторан Rozengrals. Нощувка.

Ден 6 - Рига-Национален парк Гауя / Сигулда / Замъка Турайда /Цесис / Тарту

Закуска. Потегляме към град Сигулда, разположен в Национален парк Гауя. Наричан е "латвийската Швейцария" поради наличието на множество къщички, наподобяващи типично швейцарско алпийско градче. В парка са символичните ключове от трите близки замъка, изградени по бреговете на река Гауя - Зегеволд (Сигулда), Фределанд (Турайда) и Кремон (Кримулда). Всеки замък бил център на административна  единица-кастелацура. Обект на нашето посещение ще бъде замъка Турайда.

Старинният Турайдски замък е бил построен в началото на 13 век. Дълго време той принадлежал на рицарите на Ливонския орден, докато през 1601 г, замъкът е превзет от шведите след няколкомесечна обсада. След сражението шведският дворянин Грейф, разхождайки се из развалините, видял плачещо момиченце, родителите на което вероятно били загинали. Грейф останал да живее в Турайда. Той отгледал и възпитал девойката, която кръстил Мая, тъй като била намерена през май. Местните екскурзоводи ще ви разкажат легенда за Турайдската роза. Но това не е легенда, а истинска мрачна история, която е интересна и заплетена и е свързана с намиращата се на околоп 1 км пещера на Гутман.

Продължаваме към град Цесис - малък средновековен град, известен с летните си фестивали, разположен от двете страни на река Гауя. Със своя средновековен замък, павирани улички, зелени хълмове и красиво оформени градини, Цесис е едно от на-чаровните градчета в цяла Латвия. Споменат е за първи път в исторически документ през 1206 г. През 1207-1209 г. немски кръстоносци побеждават местните племена, разрушавайки дървените укрепления, като на тяхно място издигат замък от камък. Малко по-късно замъкът става резиденция на Ливонския орен и в своята близо 800-годишна история е бил свидетел на ожесточени битки, водени  както пред, така и във крепостните стени на града. Замъкът всъщност се състои от 2 замъка.

Първият са печалните кули от тъмен камък от стария Венденски замък, който е бил плячкосан от руския цар Иван Грозни през 1577 г., но едва след като 300-та му защитници се взривили от барута. Вторият е по-приветлив и прилича повече на имение от 18 в., който някога бил обитаван от германски графове от династията фон Сийверс. Един от фамилията граф Карл Густав фон Сийверс оформя през 19 в. парка към замъка с впечатляващи варовикови стълби, изкуствено езеро, кей и романтични павилиони, превръщайки го в живописно и любимо място за разходки. Графът изгражда парка за своето семейсгво, наименувайки много от частите му на членове на семейството му. Например хълма Миндорас носи името на най-голямата му дъщеря, докато хълма Карла, близо до езерото, той нарекъл на себе си. На това място синът на графа по-късно издигнал бронзов бюст на баща си в чест на неговите усилия да подобри заобикалящата природа.

Продължаваме към Естония и втория по големина град в страната - Тарту, разположен на р. Емайоги. В него се намира на-старият университет в страната, което е повод да бъде често споменаван като културна столица на Естония. С помощта на университета, Тарту се е сдобил със славата на студентски град, което се усеща навсякъде. Атмосферата се допълва и от символа на града, намиращ се на главния площад, а именно фонтанът на целуващите се студенти. Настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 7 - Тарту /Национален парк Лахемаа и именията Палмсе  и Вихула / Талин

Закуска. Отпътуванее за естонската столица Талин. По пътя ще се отбием в Националния парк Лахемаа, разположен на 70 км от Талин, на брега на Финския залив. Лахемаа, чието име в груб превод означава "земята на заливите" е най-големият от 4-те национални парка в Естония, а горите му са едни от най-пазените на територията на Европа. Екопътеките са многобройни и с малко   повече късмет можете да видите лос, глиган, вълк, рис, кафява мечка и други големи животни. В Националния парк Лахемаа живеят близо 50 вида бозайници, над 200 вида птици и около 20 вида риби. Освен с горите си, плажовете, блатата и хълмовете Лахемаа може д0а се похвали и с богата археоложка история и исторически сгради. Четири от тези типично балтийски постройки, останали до днес, са именията Палмсе, Сагади, Колга и Вихула. Ние ще посетим 2 от тях -  Палмсе и Вихула.

Палмсе, което е разположено в центъра на парка, е принадлежало на балтийско-немската фамилия фон дер Пален като изграждането на днешната сграда стартира през 1697 г., по времето, когато собственик е Густав Кристиан фон дер Пален. Имението Палмсе е едно от най-големите барокови имения в Естония и заедно с музея на открито са първия комплекс в страната, който е изцяло реставриран. В имението са разположени, освен основната сграда, конюшни, плевня, оранжерия, винарска изба, няколко ресторанта, огромен парк с пътеки, които се простират на 12 км, приминавайки през красива природа и достигайки до чудни водопади.

Вихула се споменава за първи път през 1501 г. По това време имението е принадлежало на датския барон Ханс фон Лоде. Имението, което виждаме днес е построено от фамилията фон Шуберт (през 1810 г. Александър фон Шуберт купува Вихула) в периода 1820 - 1880 г. Някога в рамките на Вихула са съществували сауна, павилиони, воденица, плевня, а днес очарователното  имение от 16 в е превърнато в луксозен хотел. Състои се от 2 основни сгради, 25 исторически постройки, стара вятърна мелница и 50 хектара парково пространство по поречето на река Мустоя. Продължаваме към Талин. Пристигане и настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 8 - Талин /Туристическа обиколка

Закуска. Столицата на Естония е най-старата в Северна Европа. За първи път градът е  картографиран от арабския учен Ал Идриси през  1154 г. През средните векове Естония става неразделна част от европейската културна карта. Пристанището на Талин е било едно от най-важните в Европа, чрез които са се подобрили както икономическото благосъстояние, така и значимостта  на целия регион. Талин (ЮНЕСКО) е сред малкото градове, обградени от оригинална, добре запазена средновековна крепостна стена.

Името на града, идващо от естонското "taani linnus", което означава датски форт. Историята на града започва през 1219 г., когато е завладян от датския крал Валдемар ІІ, който набирал сила и изграждал своята империя, построил замък и катедралата Дева Мария (1233 г.) на хълма, известен днес като Тоомпеа. В сградата на замъка днес се помещава естонския парламент. Срещу Парламента се намира църквата Александър Невски (1900 г.), основната руска православна църква в Естония, отличаваща се с интересните си куполи.

По време на разходката ни из стария град ще имаме възможност за няколко фото паузи с панорамни гледки към средновековната градска стена и десетките кули. Отправяме се към долната част на града, към калдъръмения и леко наклонен площад на кметството, който е толкова стар, колкото и самия град Талин. Заобиколен от красив ансамбъл от къщи в пастелни тонове, площадът се е превърнал в запазена марка както на града, така и на цяла Естония. Тук се намира и старата аптека от 15 в., която все още функционира, както и сградите на Великата Гилдия (завършена през 1430 г., служела за дом на най-могъщите гилдии, обединяващи германоговорящия елит в организация, която ефективно е контролирала търговията в Талин, а днес сградата е филиал на Естонския исторически музей) и Братството на Черноглавите.

Главната артерия на града е Pikk Tanav  или Дългата улица, коята пронизва центъра на Талин. Тази улица е била важна връзка между църковните и военни сгради на Тоомпеа и зоната на пристанищетио, като тук е бил съсредоточен целия бизнес живот в града. По протежение на улицата,  която е дълга около 800 м, може да видите някои от най-важните за града сгради, датиращи от периода на Ханзеската лига. В края на улицата се намира църквата Св. Олаф, спомената за първи път през 1267 г., наречена в чест на крал Олаф ІІ Харалдсон от Норвегия. Кулата й, извисяваща се на 124 м, е един от символите на Естония. На гърба на църквата се намират най-поразителните от всички търговски къщи на стария град на Талин - Трите сестри. Това са най-добре запазени къщи от Ханзейския период. Изключително функционални сгради къщите са използвани едновременно за  жилища, складове и офиси. Сравнително хнаскоро са превърнати в луксозен хотел. Свободно време. *Естонска средновековна вечеря в ресторант Olde Hanza. Нощувка.

Ден 9 - Талин / Хелзинки

Закуска. Последната ни спирка в програмата ще бъде финландската столица Хелзинки. За целта се придвижваме с ферибот, свързващ столиците на Естония и Финландия. Наричат Хелзинки "дъщерята на Балтийско море" или "белият град на Севера". Градът е основан в 1550 г. с указ на шведския крал Густав Васа при устието на река Вантаа. Мястото се оказва неподходящо за развитие на морската търговия и това е причина по-късно градът да се премести на неголемия скалист полуостров Естнес, където се намира днес. Разположен на брега на Финския залив, той е строго пазен от бурите на Балтийско море от над 300 скални островчета, свързани помежду си с мостове. След като пристигнем на пристанището, започва запознаването ни с финландската столица, която крие пъстра палитра от вековна история. Започваме с площада на Сената, разположен в центъра на града, в най-старата му част.

Известни сгради и забележиктелности край площада са Хелзинската катедрала, Правителственият дворец, централната сграда на Хелзинкският университет, както и най-старата сграда в центъра на Хелзинки - къщата Седерхолм, датираща от 1757 г. Една от най-големите атракции за туристите е Скалната църква - вдъхновяващо произведение на модерната архитектура, която провокира интереса на гостите с необичайния си дизайн. Църквата е вкопана в гранитна скала, откъдето идва и името й - Скалната църква. Тя е по проект на братята Тимо и Туомо Суомалайнен и е завършена през 1969 г. Отдалеч се забелязва единствено по медното се кубе, което се подава над каменните й стени, а погледната от въздуха, прилича на летяща чиния, кацнала на Земята.

Ще "послушаме" и      паметника на Ян Сибелиус, отлят от стотици медни тръби, което не е случайно. Когато духа вятър, конструкцията издава звуци, подобни на мелодия на орган. Не всички жители на  Хелзинки одобряват този монумент - поектът е станал обект на разгорещени спорове между   абстракционистите и почитателите на крласическата скулптура, които били против това на паметника да няма изображение на великия финландски композитор. За да бъде постигнат компромис, до паметника е поставен негов бюст. Настаняване в хотел. *Вечеря в уникалната атмосфера на ресторант Rdvintola Caverna в Хелзинки (вечерята е на бюфет, ресторанта предлага 40 ястия от международната кухня). Нощувка.

Ден 10 - Хелзинки / София

Закуска. Трансфер до летището в Хелзинки. Излитане в 15:30 часа с полет на А/К Lufthansa. Кацане на летище Мюнхен в 17:00 часа. Излитане от летище Мюнхен в 20:15 часа. Кацане на летище София в 23:00 часа.


хотели 4* Цена на човек в 1/2 стая допл. За 1/1 стая Цена за 3-ти възр. Цена за дете до 1 г с
      на допълн. Легло 2 възр. На доп. Легло
02.08.2019-  1575 евро 350 евро 1525 евро 1395  евро
11.8.2019              
  3080 лв 685 лв 2 983 лв 2 729 лв


ПАКЕТНАТА  ЦЕНА  ВКЛЮЧВА:

• Самолетен билет София-Франкфурт - Вилнюс с А/К Lufthansa;

• Самолетен билет Хелзинки - Мюнхен-София с А/К Lufthansa;

• Летищни такси (167 евро към 14.09.2018 г.; подлежат на препотвърждение);

• Трансфер летище Вилнюс;

• Трансфер хотел Хелзинки - летище Хелзинки;

• Трансфер хотел Талин - пристанище Талин;

• Транспорт с местен автобус по време на целия маршрут от Вилнюс до Хелзинки;

• 9 нощувки със закуски на бюфет в централно разположени 4 **** хотели, както следва:

  ° 1 нощувка със закуска във Вилнюс в Best Western Vilnius 4*;

 ° 2 нощувки със закуски в Клайпеда в Hoyel Amberton Klaipeda 4*;

 ° 2 нощувки със закуски в Рига в Hotel Rixwell Gertrude 4*;

 ° 1 нощувка със закуска в Тарту в Palas Hotel Tartu 3 *;

 ° 2 нощувки със закуски в Талин в хотел St. Olav 4*;

 ° 1 нощувка със закуска в Хелзинки в хотел Sokos Albert 4*;

• Туристическа обиколка на Вилнюс ~ 3 часа;

• Разглеждане на замъка Тракай с вкл. входна такса и екскурзовод;

• Посещение на замъка Рундал с вкл. входна такса и екскурзовод;

• Туристическа обиколка  на Рига ~ 3 часа;

• Посещение на Национален парк Гауя;

• Посещение на град Сигулда в Национален парк Гауя и замъка Турайда с вкл. входна такса и       екскурзовод;

• Посещение на град Цесис и замъка Цесис (отвън);

• Посещение на Национален парк Лахемаа;

• Посещение на именията Палмсе и Вихула в Национален парк Лахемаа с вкл. вход и екскурзовод;

• Туристическа обиколка на Талин ~ 3 часа;(

• Такса ферибот Талин - Хелзинки (~1 ч 45 мин.);

• Туристическа обиколка на Хелзинки ~ 2 часа;

• Местен екскурзовод по време на целия маршрут;

• Водач-преводач от агенцията;

• Медицинска застраховка с асистанс с покритие 10 000 евро.

ЦЕНАТА  НЕ  ВКЛЮЧВА:

♥ Литовска вечеря на 3-степенно меню в Клайпеда в ресторант Forto Dvaras - 27 евро;

♥ Латвийсках вечеря на 3-степенно меню в Рига в ресторант Rozenglas вкл. 1 л бира или 2 чаши вино - 39 евро;

♥ Естонска средновековна вечеря на бюфет в Талин в ресторант Olde Hanza - 44 евро

♥ Вечеря в уникалната  атмосфера на ресторант Ravintola Caverna в Хелзинки (бюфет от 40 ястия) - 54 евро

♥ Целодневна екскурзия до Национален парк Курска коса - 25 евро

♥ Полудневна  екскурзия до Юрмала - 15 евро;

♥ Доплащане за застраховка "Помощ при пътуване" на ЗК "Евроинс" за лица над 65 г.: 20 лв

♥ По желание при сключване на договора и заплащане на депозита - сключване на застраховка  "Отмяна на пътуване" на ЗК Евроинс.

Важно: Допълнителните мероприятия и вечерите се ровеждат при минимум 10 човека и се заявяват и заплащат предварително в Блгария при доплащането !!!

МИНИМАЛЕН БРОЙ ТУРИСТИ: 20

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ: задграничен паспорт или лична карта с 3-месечна валидност; няма санитарни и медицински изисквания за пътуващите в страните по маршрута.

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ: депозит - 50 % от пакетната цена при сключване на договор; доплащане - 35 дни преди датата на отпътуване.

Парична единица на Литва, Латвия, Естония и Финландия е евро.

            

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               &a